Categories

Jämställdhet skapar vi tillsammans – intervju med Urban Björn

Vi hyllade och lyfte förra veckan flera kvinnor med anledning av Internationella kvinnodagen. Vi kommer under våren fortsätta lyfta och uppmärksamma personer som inspirerar oss och som på olika sätt gör skillnad kring jämställdhet, inkludering och mångfald. Som en fortsättning på förra veckans starka kvinnor vill vi lyfta en man som inspirerar oss och som dagligen gör skillnad, skapar insikt och kunskap hos företag i frågan.  Läs vår intervju med vår samarbetspartner Urban Björn. Urban är föreläsare och moderator med ämne som: Jämställdhet och inkludering.

Vad innebär jämställdhet för dig?

– Jämställdhet är när kvinnor och män har samma rättigheter, skyldigheter och förutsättningar. Detta är ju inte något konstigt alls och något som de allra flesta vill verka för. Problemet blir när man föreställer sig att jämställdhet är en tårta som ska fördelas mer lika och då tänker man kanske automatiskt att några måste avstå från en bit man haft sedan länge. Men det handlar mer om att förstå att jämställdhet kommer göra tårta större och att vi alla kommer få en större bit till slut.

Vilka konkreta tips har du till andra företag som vill arbeta för ökad jämställdhet?

– Vi behöver komma bort ifrån ’shaming och blaming games’. Alla har sina omedvetna fördomar om manligt och kvinnligt som vi behöver få hjälp med att få insikt om. Det innebär att vi behöver träna på detta – och det gör man bäst med hjälp av interaktiva workshops där man tillsammans utmanar sina bias, får nödvändigt insikter och sedan förstås – bestämmer sig för vad jag ska göra annorlunda i mitt ledarskap eller medarbetarskap. Som chef och ledare behöver man inse att man inte kan vara ledare så länge till utan att fylla sitt ledarskap med jämställdhet också, om inte så är bäst-före-datumet för dig som ledare alldeles runt hörnet.

Vilka fördelar ser du med jämställdhet?

– Som företag handlar det om bättre lönsamhet, ökad tillväxt, starkare innovationskraft och kreativitet. Indirekt är också affärsnyttan starkt kopplad till att man blir en attraktivare arbetsgivare och affärspartner. Men inget av detta kommer inträffa bara genom att vi anställer fler kvinnor -vi måste också fixa inkluderingen, dvs kvinnor ska inte behöva bli mer kaxiga i utvecklingssamtalen eller skryta för mycket om sina prestationer. De ska inte behöva passa in, utan de ska få vara sig själva. Det är ju det som är hela idén med att få in fler perspektiv.

Vilka förebilder har du?

– Ja, då tar jag några män till att börja med, den skotske tennisspelare Andy Murray som aldrig missar ett tillfälle att rätta journalister som ställer felaktiga och fördomsfulla frågor kring män och kvinnor. Poplegenden Curt Cobain, som jag tror var den förste som frågade varför det inte vore bättre att lära män sluta våldta istället för att lära kvinnor självförsvar. Sedan tycker jag att alla män borde läsa fantastiska Viktoria Saxbys bok ’Den nya mannen’,

Fler inlägg