Categories

Jämställdhet skapar vi tillsammans – intervju med Marie Samre.

Vi fortsätter vår intervjuserie kring jämställdhet och dess betydelse där vi intervjuar förebilder inom svenskt näringsliv. Marie är en innovativ ledare som tänker utanför ramarna. Hon arbetar idag som teknikchef på Scania, samt styrelseordförande i Kvinnovation. 2022 mottog Marie Jämställdhetspriset samt nominerad till Framtidens Kvinnliga Ledare 2022. SVT har gjort ett inslag kring nomineringen och Marie där hon berättar vad som inspirerar henne, sin egna hemstad Södertälje samt vikten av att följa sin egen väg. Marie har även varit med i podden, Fannys Förebilder.

Marie Samre, Teknikchef på Scandia

Vad innebär jämställdhet för dig?

– Jämställdhet för mig betyder att alla har lika möjligheter och förutsättningar att göra sina livsval, både privat och karriärmässigt. 

Vilka konkreta tips har du till andra företag som vill arbeta för ökad jämställdhet?

– Anställ och arbeta med målgruppen som ni vill nå ut till. Sätt inte 8 “Anders” i ett styrelserum och klura på hur ni ska locka fler kvinnliga talanger. Ta det av fakta, och arbeta med målgruppen, samt se till att ni arbetar för att ha en trevlig och jämställd arbetskultur. Just en bra arbetskultur med inkluderande ledarskap gör stor skillnad. 

Vilka fördelar ser du med jämställdhet?

– Fördelen är att alla får leva upp till sin fulla talang, vi blir lyckligare och det leder bara till positiv samhällsförbättring. Det finns inga nackdelar som jag ser det.

Vilka förebilder har du?

– Flera, men en som sticker ut är definitivt Michelle Obama! Jag är ett stort fan av hennes förmåga att connecta med människor.

Fler inlägg