Categories

Intervjuserie -Inspirerande kvinnor del 2

Vi fortsätter vår intervjuserie där vi intervjuar kvinnor vi inspireras av under Internationella kvinnoveckan. Denna gång lyssnar vi in Fanny Widman.
Fanny Widman har en bakgrund som säljare både inom media- och IT branschen och har alltid haft en talang för att bygga relationer med människor. 

Fanny startade podden Fannys Förebilder ur ren frustration när hon insåg att hon inte hade samma förutsättningar som mina manliga kollegor just på grund utav sitt kön. Läs mer om Fanny här: https://www.fannysforebilder.se/om-mig-podden/ 

Vad innebär jämställdhet för dig?
-Jämställdhet för mig innebär såklart att alla har samma rättigheter, skyldigheter och möjligheter. Men äkta jämställdhet uppnår vi först när vi har en jämn fördelning av makt, och kanske framförallt, förutsättningar att använda den. Forskning visar ju faktiskt att kvinnor som får tillgång till makt på grund av strukturer och normer inte alltid kan använda den. 

Vilka konkreta tips har du till andra företag som vill arbeta för jämställdhet och mångfald?
-Att man behöver våga utmana och provocera lite. Väcka känslor för att motivera människor. Det är lätt att glömma att riktig förändring gör ont och skaver en del, och att det är först när det gör det som vi på riktigt kan hitta motivationen att förändra våra beteenden och därmed flytta nålen på riktigt. Alla, oavsett vilket kön vi har, är en del av att upprätthålla den ojämställda struktur som vi lever i. Vi måste sluta på tassa på tå och luta oss tillbaka på våra jämställdhetsstrategier och istället börja agera på riktigt i det där lilla vi gör varje dag för att kunna förändra strukturen i stort.  

Vilka fördelar ser du med jämställdhet?
-Vad finns det för nackdelar? Allt fakta visar inte bara på att det ökar lönsamheten i bolagen utan också att människor överlag kommer må bättre. 

Vilka tips vill du ge andra kvinnor i karriären?
-Att de ska vara sig själva, att vi kanske ska sluta tipsa kvinnor i karriären och istället rikta blicken mot makten för att det ska vara möjligt för dem att vara det. 

Fler inlägg