Categories

Vår VD, Petra Laewen, uttalar sig i Dagens Industri gällande “ålderism” i rekrytering

Petra Laewen, grundare av rekryteringsbolaget Women Ahead, får ofta utmana företag att bredda synen på drömkandidaten. 

”I länder som Spanien och Frankrike betraktas seniora personer över 50 som guldkandidater. De har en fantastisk erfarenhet och kompetens som yngre inte har hunnit få än. ”Tvärtemot vad en del arbetsgivare tror brukar de äldre kandidaterna dessutom vara ännu mer på hugget än yngre, fortsätter hon. ”Många säger att de aldrig har känt sig så laddade tidigare. De har lämnat de slitiga hundåren med småbarn bakom sig och känner sig nytaggade – och så är man ändå inte attraktiv på arbetsmarknaden. Det är oförklarligt.”

Petra Laewen märker att många avstår från att söka tjänster, där arbetsgivaren – ibland ofrivilligt – verkar rikta sig till unga. ”Ord som ‘hungrig’ och ‘driven’ tycker vi är förlegade i jobbannonser. Då får man bara sökande i 20-årsåldern. Redan när vi diskuterar kravprofilen försöker vi få arbetsgivarna att tänka annorlunda kring ålder än majoriteten för att få det bästa urvalet.” 

Läs hela artikeln här:
https://www.di.se/nyheter/knip-dromjobbet-efter-50-taktiken-som-gor-dig-till-guldkandidaten/?loggedin=true

Petra Laewen grundare av rekryteringsbyrån Women Ahead, John Mellkvist föreläsare och expert på åldersdiskriminering och Boel Sjöstand, vd för rekryteringsbolaget Wise Professionals.

Fler inlägg