Categories

Intervjuserie – Inspirerande kvinnor

För tredje året i rad, under Internationella kvinnoveckan, intervjuar vi kvinnor inom svenskt näringsliv som inspirerar oss och som är med och bidrar till ett mer jämställt svenskt näringsliv. Först ut under denna vecka är Amanda Lundeteg, VD på Allbright.

Amanda Lundeteg är utbildad ekonom från Uppsala universitet och är även utbildad i praktiskt jämställdhetsarbete. Hon har också en examen från Institute for International Business, i New York. Amanda har haft flera styrelseuppdrag, bland annat i Stockholms Kvinnohistoriska Museums styrelse och Kungliga Dramatiska Teaterns styrelse. Hon har även varit vice ordförande i Raoul Wallenbergprisets jurygrupp.

Amanda har bland annat utnämnts till nummer ett på TCO:s lista över framtidens 99 mäktigasteen av näringslivets 150 superkommunikatöreren av årets mäktigaste opinionsbildare av Veckans Affäreren av Näringslivets 101 mäktigaste kvinnoren av Sveriges 101 supertalanger, en av Årets uppstickare, finalist Årets unga VD och en av Framtidens kvinnliga ledare. Amanda har uppträtt som talare på TEDxSpeaker och Creative Mornings.

Amanda Lundeteg, VD och Talesperson på Allbright

Vad innebär jämställdhet för dig?

Kort sagt: att alla ska ha samma makt att forma både samhället och sina egna liv – oavsett kön. På Allbright arbetar vi för att makt och inflytande i arbetslivet ska fördelas jämnt. Vi kartlägger representation och inkludering och stöttar företag att arbeta strukturerat och strategiskt med jämlikhetsfrågorna.

Vilka konkreta tips har du till företag som vill arbeta för ökad jämställdhet och mångfald?

Försök inte göra allt själva – ta hjälp! Börja med att kartlägga nuläget, exempelvis med hjälp av jämlikhetsdata. Det ger en tydlig bild av var ni står, vad som behöver förändras och hur ni kan följa upp att insatserna faktiskt ger resultat.

Vilka fördelar ser du med jämställdhet?

Oändligt många, inte minst för män: 

  • Makt – När kvinnor och män har lika tillgång till makt skapas mer rättvisa och hållbara beslut. Det gynnar även män, som slipper pressen att leva upp till en förlegad machokultur i toppen.
  • Ekonomi – Ett jämställt arbetsliv stärker ekonomin och skapar fler möjligheter. Samtidigt minskar pressen på män att vara primär familjeförsörjare, vilket öppnar upp för nya karriärval.
  • Utbildning – När könsnormer inte styr utbildningsval kan fler välja yrken utifrån intresse, snarare än förväntningar. Det gynnar även män som vill arbeta i traditionellt kvinnodominerade branscher.
  • Hälsa – Jämställdhet leder till bättre folkhälsa när vården anpassas efter både kvinnors och mäns behov. Det kan minska psykisk ohälsa och den höga självmordsstatistiken bland män.
  • Obetalt hem- och omsorgsarbete – En mer jämlik fördelning av hushållsarbetet ger män mer tid för sina barn, relationer och fritidsintressen. Det leder till starkare familjeband och bättre balans mellan arbete och privatliv.
  • Mäns våld mot kvinnor – När destruktiva normer kring makt och manlighet bryts minskar våldet. Det skapar tryggare relationer och ger män större frihet att uttrycka känslor utan rädsla för att uppfattas som svaga.

Vilka tips vill du ge andra kvinnor i karriären?

Undvik kvinnokurser som får dig att tro att det är du som ska förändras – det är upp till ledningen att eliminera diskriminering. Se också till att dela lika på föräldraledighet, vab och hushållsarbete. Det kommer gynna din karriär, löneutveckling och pension.

Övriga insikter att dela med dig av?

Bygg ett nätverk av människor du kan vara helt ärlig med. Du kommer få ovärderliga råd – och det är skönt att ha några att luta sig mot när det blåser.

Inspirerande förebilder för dig (kvinnor och män)

Anna Wikland, MD Google – Kvinna på toppen som brutit flera normer. Tex. genom att bli befordrad under sina (relativt långa) föräldraledigheter, och genom att ha haft sin chefspost ovanligt länge.

Brandon Sekitto, Inkluderingsstrateg – Driver frågorna med hjärta och skärpa. Ett måste för kommunikationsbranschen. Har en alldeles särskild förmåga att ifrågasätta och entusiasmera, och få företag att inse att mångfald och inkludering är affärskritiskt – inte bara ”viktigt”.

Deqa Abukar, Affärsängel – Demokratiserar entreprenörskap genom initiativen Bling, Shift och Womenisa, som ger fler chansen att förverkliga sina drömmar. Nöjer sig inte med att identifiera problem – hon bygger konkreta lösningar och öppnar dörrar där de tidigare varit stängda.

Rasmus Nerman, Vd Apoteket – Driver jämlikhetsfrågor med verklig effekt. Har utvecklat organisationer där både kvinnor och personer med utländsk bakgrund är starkt representerade på chefsposter. Väntar inte på att tiden ska lösa problematiken utan har fattat att det krävs aktivt arbete.

Aygül Kabaca, Vd och jämlikhetskonsult Make Equal – Första personen vi tipsar om när vi på Allbright är fullbokade. En outtröttlig förändringskraft som både utbildar och stöttar företag i att göra jämlikhet till verklighet.

Sven Hagströmer, företagsledare och filantrop – Få herrar har väl gjort mer för att förbättra samhället? Utan honom hade vi kanske inte haft Allbright, Raoul Wallenberg Academy, Järvaveckan eller Berättarministeriet. Fler av den sortens Svennar, tack

Fler inlägg